PRU14 : SENARAI CALON BN KEDAH BELUM DIMUKTAMADKAN

Barisan Nasional (BN) Kedah menafikan ada mengeluarkan senarai muktamad calon yang akan bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang seperti yang ditular di media sosial.

Sebagai Pengerusi BN Negeri, menegaskan bahawa senarai yang ditular adalah palsu kerana sehingga kini belum ada senarai akhir calon atau cadangan daripada parti UMNO negeri berhubung nama yang hendak dicalonkan.

Sumber video: UMNO Online

Beliau juga masih belum berjumpa dengan Pengerusi BN merangkap YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (berhubung senarai calon). Jadi senarai calon yang tular di laman sosial itu adalah tidak benar,” katanya sebagai mengulas penyebaran kononnya senarai akhir calon BN Kedah pada PRU14.

Beliau percaya tindakan pihak yang menularkan senarai palsu itu mempunyai niat tertentu untuk melaga-lagakan calon dengan wakil rakyat yang sedia ada kerana ada antara wakil rakyat tiada dalam senarai itu.

“Senarai calon masih sedang dianalisa, kita mahu lihat calon mana yang boleh menang dan yang dikehendaki oleh pengundi di setiap kawasan. Buat masa ini, kita sedang fokus mempersiapkan jentera jentera parti”.

Tegas beliau, jika senarai calon sudah dimuktamadkan, beliau sendiri akan mengumumkannya sambil meminta rakyat supaya jangan mudah terpedaya dengan tipu helah pihak tertentu yang menyebarkan senarai calon tersebut.

“Sekarang zaman moden, macam-macam orang boleh buat termasuk tukar kepala surat jadikan ia dari pejabat Menteri Besar mahupun pejabat Perdana Menteri. Jadi jangan mudah percaya”.

Senarai calon yang tular dilaman sosial itu memaparkan nama 15 calon Parlimen dan 36 calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kedah.

#BarisanNasional
#MuafakatKedah

Leave a comment